یکی از دستگاههای مهم و لازم در کارگاههای صنایع چوب، گندگی است. به عبارتی میتوان این دستگاه را در میان اره فلکه و اره میزی یا سهکاره، دستگاهی دوستداشتنی دانست. شاید به این خاطر باشد که استادکار فقط با تنظیم درست دستگاه، باید منتظر یک چوب صاف و یکدست باشد. چون عمل حرکت و رندیدن چوب را خودکار انجام میدهد و شما فقط باید به دستگاه، خوراک دهید.
پس از توضیحات بالا باید به معرفی بیشتر این دستگاه بپردازیم. معمولاً گندگی در مرحلهٔ آخر مربوط به ساخت یک قطعه چوبی به کار میرود. ابتدا الوار بهوسیلهٔ رنده میزی، یا همان دستگاههای سهکاره موجود در کارگاههای نجاری، یک نر و یکرو میشود سپس بهوسیله اره نواری به اندازههای دلخواه برش داده میشود و پس از آن با استفاده از گندگی، چوب بریدهشده بهصورت صاف و یکنواخت تراشیده میشود.
گالری تصاویر
دستگاه گندگی نجاری از بخشهای مختلف تشکیلشده است که به معرفی هر یک از این بخشها میپردازیم.
در این نوشته به دستگاههای گندگی نجاری تمامخودکار و با تنظیمات حرفهای نمیپردازیم و هدف ما در این آموزش معرفی گندگیهای معمول در کارگاههای نجاری است.
این دستگاه هم مانند اره فلکه و سهکاره در مدلهای سه فاز و تک فاز موجود است. مدلهای سه فاز بهمراتب از قدرت و سرعت بیشتری برخوردار هستند و شما پس از کار کردن با این مدلها به تفاوتهای آن پی خواهید برد. پس اگر کارگاهی دارید که مجهز به برق سه فاز است، حتماً از مدلهای سه فاز استفاده کنید.
ابتدا به معرفی بخشهای بیرونی دستگاه میپردازیم.
ویدئو
کلید خاموش و روشن:
این کلید تقریباً در هر دستگاهی وجود دارد و نیاز به بحث بیشتر در این مورد نیست.
اهرم تنظیم ارتفاع:
در همهٔ دستگاههای صفحهای متحرک وجود دارد که با چرخاندن اهرم موجود در روبروی دستگاه، قادر خواهید بود اندازه صفحه را بر اساس نیاز خود تغییر دهید و مقدار باری که نیاز دارید از روی چوب برداشته شود را مشخص نمایید.
نشانگر:
در همهٔ دستگاهها نشانگر مندرجی وجود دارد که فاصله صفحه تا تیغه را نمایش میدهد. به عبارتی قبل از روشن کردن دستگاه باید اندازه صفحه گندگی را بر اساس نیاز خود، تنظیم کنید.